ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΑ

Η Ηρακλειά βρίσκεται 36ο 51΄23,54΄΄Β  & 25ο 26΄57 ,61΄΄ Ε   έχει έκταση 18 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί του συμπλέγματος των μικρών Ανατολικών Κυκλάδων .Βρίσκεται Νότια της Νάξου, Ανατολικά της Ίου και δυτικά της Αμοργού, έχει επίσης σε πολύ κοντινή απόσταση τη Σχοινούσα.

Έχει δύο οικισμούς τον Άγιο Γεώργιο που βρίσκεται και το λιμάνι του νησιού και τη Παναγιά που απέχει από τον άλλο οικισμό περίπου 4,5 χιλιόμετρα.

Το νησί στην αρχή ήταν στην ιδιοκτησία του μοναστηριού της Χοζοβιώτισσας της Αμοργού και άρχισε να από το 1826 να κατοικείται από κατοίκους της Αμοργού.Υπάρχουν σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα από την Νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα.Αρκετά έχουν βρεθεί στο κάστρο που κοσμεί την κορυφή του λόφου στην παραλία του λιβαδιού.Σημαντικό κόσμημα του νησιού αποτελεί το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη ένα σπήλαιο που από σημαντικούς σπηλαιολόγους έχει πάρει τον χαρακτηρισμό σαν το καλύτερο των Κυκλάδων με εξαιρετική διακόσμηση από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Στις 28 Αυγούστου όλοι οι κάτοικοι του νησιού και αρκετοί επισκέπτες από γύρω νησιά πηγαίνουν στο σπήλαιο και μετέχουν στην θεία λειτουργία που γίνεται προς τιμή του Αγίου Ιωάννη.Στο νησί υπάρχουν διαμορφωμένα μονοπάτια που οδηγούν σε σημαντικά σημεία του νησιού όπως το φτερό του Μέριχα, την κορυφή του πάπα, τη βρύση, το σπήλαιο, τη βορεινή σπηλιά καθώς και τον Άγιο Αθανάσιο ένα παραδοσιακό οικισμό με πολύ λίγα σπίτια.

Οι παραλίες που μπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα και τον ήλιο είναι του Αγίου Γεωργίου, το Λιβάδι, η Βορεινή σπηλιά, το Τουρκοπήγαδο που είναι προσβάσιμες από την ξηρά και το Αμμούδι του Μέριχα, ο Καρβουνόλακος και η Αλιμιά τις οποίες επισκέπτεστε με σκάφος που κάνει καθημερινά δρομολόγια.

Επίσης υπάρχει δυνατότητα να επισκεφτείτε τα γειτονικά νησιά Σχοινούσα και Κουφονήσια με σκάφος που κάνει ημερήσιες εκδρομές και τη Νάξο με το Εξπρές Σκοπελίτης.

Το ξενοδοχείο Αίολος βρίσκεται στην Ηράκλεια Κυκλάδων που ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των μικρών Ανατολικών Κυκλάδων ΝΔ της Νάξου.Είναι κτισμένο στην κορυφή του λόφου του κεντρικού οικισμού της Ηρακλειάς σε απόσταση περίπου 450 μέτρα από τις πιο δημοφιλής παραλίες του νησιού.